PRACTICA NEVĂZUTĂ DIN PROCESUL DE PRODUCȚIE AL OUĂLOR DE PAȘTE ȘI NU NUMAI – PUIȘORII MASCULI UCIȘI LA DOAR O ZI

PRACTICA NEVĂZUTĂ DIN PROCESUL DE PRODUCȚIE AL OUĂLOR DE PAȘTE ȘI NU NUMAI – PUIȘORII MASCULI UCIȘI LA DOAR O ZI

În perioada sărbătorilor pascale crește consumul de ouă de până la aproximativ 60 de milioane de ouă pe zi, dar puțini români știu ce se petrece și ce implică cu adevărat industria de ouă.

Este vorba de o practică cruntă în cadrul căreia sunt uciși puișorii masculi la scurt timp după ce au ieșit din ou fiindcă nu au nicio valoare economică.

Asociația F.R.E.E. pentru drepturile și bunăstarea animalelor a lansat de curând un proiect menit să aducă în atenția publicului această practică standard folosită în industria ouălor, în care puișorii masculi sunt uciși după doar o zi de la eclozare. Organizația propune găsirea și implementarea de tehnologii alternative sustenabile care sunt în prezent disponibile pe piața europeană și care pot preveni nașterea puișorilor masculi.

Aceștia sunt uciși imediat după eclozare deoarece nu produc ouă și nu cresc suficient de mari într-un timp scurt. Metodele diferă, dar printre cele mai comune sunt următoarele: tocarea sau intoxicarea cu gaz. Ei sunt complet conștienți și în viață, fără să aibă parte de nicio asomare înainte de a trece prin acest proces cumplit.

Imaginile greu de vizionat din acest video publicat de către organizația animalEQUALITY arată ce se întâmplă cu adevărat în industria de ouă.

În fiecare an, la nivel global, câteva miliarde de pui de sex masculin sunt uciși în această industrie. Estimările variază începând de la 2,5 miliarde până la aproape 8 miliarde. La nivelul Uniunii Europene se aproximează că sunt uciși anual 330 de milioane de puișori masculi, dintre care 50 de milioane provin din Franța și 45 de milioane provin din Germania.

Germania este prima țară din lume care a reușit să pună stop acestei practici crunte și cauzatoare de mare suferință și a adoptat o lege care interzice uciderea în masă a puilor de sex masculin începând cu ianuarie 2022.

Franța va pune capăt sacrificării puilor de sex masculin până la sfârșitul anului 2022. Incubatoarele vor trebui să fie dotate cu astfel de tehnologii în timpul unei perioade de tranziție, până la sfârșitul anului 2022, urmând a se pune în aplicare interdicția uciderii puilor din 2023.

Din păcate nu au fost găsite date oficiale cu privire la numărul puișorilor uciși în România, dar știm că acest lucru se întâmplă și la noi. Avem detaliat acest aspect chiar în documentul Ghid ucidere păsări de la ANSVSA (AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR).

Este necesară luarea de măsuri și în România, întrucât deja există pe piață soluții mult mai sustenabile și etice cu privire la puișorii masculi. De asemenea, majoritatea populației nu știe despre existența acestei practici, ceea ce face și mai urgentă necesitatea înaintării acestui proiect, pentru a crește nivelul de conștientizare și implicare a cetățenilor care iubesc animalele și sunt interesați de bunăstarea lor.

Asociația F.R.E.E. este singura și prima de acest gen care desfășoară un astfel de proiect menit să caute soluții alături de populație și autorități.

Cea mai bună tehnologie care ar putea fi folosită la nivel industrial în prezent pentru a înlocui sacrificarea puișorilor masculi constă în determinarea sexului in-ovo, adică în interiorul oului.

"Țările dezvoltate din Europa au luat deja măsuri pentru a înceta aceste practici învechite și crude. România rămâne aproape mereu în urmă când vine vorba de schimbări în bine la nivel european. De aceea ne dorim ca împreună cu restul cetățenilor și în numele lor să convingem autoritățile să introducă alternative etice și sustenabile în fermele românești" - a declarat Diana Foltuț, reprezentant al Asociației F.R.E.E.   

Despre asociația F.R.E.E.

Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) are ca scop promovarea drepturilor animalelor și protecției mediului în România, cât și a unei alimentații sănătoase, care respectă animalele și natura. Organizația a fost înființată în anul 2017 și organizează frecvent evenimente de informare a publicului la nivel național, cu precădere în Iași și București. Mai multe informații sunt disponibile pe website-ul proiectului puisori.freeanimals.ro sau puisori.ro. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la adresa de email contact@freeanimals.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *