Tehnologii alternative în industria ouălor

Tehnologii alternative în industria ouălor

La nivel global sunt uciși în fiecare an între 2,5 și 8 miliarde de puișori masculi fiindcă nu sunt profitabili în industria ouălor. Doar în Uniunea Europeană se aproximează că această cifră ar ajunge undeva la 330 de milioane. Este un număr foarte mare, iar Germania și Franța au reușit să se opună metodelor existente în această industrie prin susținerea unor practici alternative mult mai umane.

Încercăm ca ONG să promovăm drepturile animalelor și ne dorim să evoluăm ca țară în ceea ce privește acest aspect. Proiectul Alternative la P.U.I. (Practici de Ucidere din Industrie) are drept scop intenția de a informa asupra alternativelor care pot determina sexul puișorului în ou, prevenind astfel nașterea puișorilor masculi care sunt uciși în maximum 72 de ore de la eclozare, precum și de a prezenta autorităților practicile sustenabile și etice din acest domeniu.

 În consecință, noi am făcut o sinteză a tehnologiilor celor mai populare pe piață, precum și a celor care sunt încă în dezvoltare.

Tehnologii disponibile comercial:

1. CHEGGY

Agri Advanced Technologies (AAT) lucrează în prezent la două tehnologii optice pentru determinarea sexului în ouă: tehnologia de măsurare hiperspectrală (sub denumirea de produs CHEGGY deja folosită) și metoda Raman-spectroscopică (în prezent în cercetare). Ambele metode folosesc lumina pentru a putea determina sexul unui embrion din ou. CHEGGY poate verifica în siguranță până la 20.000 de ouă pe oră. Datorită procesului său non-invaziv, nu există niciun risc de contaminare și niciun risc de rănire a embrionului. Acest aparat face posibilă distincția între ouăle pentru incubație femele și cele de sex masculin în a 13-a zi de incubație.

 

Datorită culorilor penajului specific genului în linii de strat maro, sexul poate fi deja determinat în embrion pe baza primelor sale pene. Această specie specială de pui prezintă un dimorfism sexual în culoarea penelor, unde puii femele de o zi au pene de puf maro, iar puii masculii au pene de puf galbene. Aparatul funcționează în felul următor: în interiorul camerei de măsurare, ouăle sunt iluminate de jos și o imagine spectrală este luată de sus. Spectrul imaginii este apoi analizat automat de un calculator, folosind un algoritm, care poate determina sexul.

Procedura este neinvazivă, păstrând coaja intactă. Pe baza diferențelor dintre spectrele de lumină măsurate, un algoritm clasifică genul puișorului. Pe lângă determinarea sexului, ouăle nefertilizate sunt, de asemenea, identificate și sortate în același timp. Tehnologia de măsurare hiperspectrală nu necesită consumabile scumpe. Acesta este un alt motiv pentru care costă aproximativ o treime din costul metodelor alternative, fiind de asemenea și mai ecologică. Cu tehnologia CHEGGY, Agri Advanced Technologies (AAT)  are în prezent cea mai durabilă și eficientă metodă de determinare in ovo a sexului de pe piață.

 

În continuare, cei de la Agri Advanced Technologies  (AAT) oferă STUNNY, o soluție unică și inovatoare pentru asomarea embrionilor masculi, care respectă bunăstarea animalelor.

În discuția privind debutul percepției durerii, se pune întrebarea cum să se gestioneze embrionii masculini respinși în metodele care sunt utilizate începând cu a șaptea zi de incubație. Deși numeroase studii indică o absență certă a percepției durerii la embrionul de pui în primul trimestru de incubație, nu există constatări sigure cu privire la percepția durerii la embrionul de pui pentru perioada celui de-al doilea trimestru de incubație. Pentru metodele de determinare a sexului care sunt utilizate după a șaptea zi de incubație, se caută o soluție care să întrerupă dezvoltarea embrionilor masculi într-o manieră fără durere și acceptabilă pentru consumator.

Așadar, prin intermediul aparatului STUNNY, embrionii masculini sunt anesteziați printr-un flux de curent electric pentru a putea elimina orice posibilă senzație de durere și, totodată, întrerupând dezvoltarea acestora.

2. SELEGGT

Procesul SELEGGT este o modalitate de a preveni sacrificarea puilor masculi. Abordarea științifică a identificării genului endocrinologic (pe bază de hormoni) în oul pentru incubație a fost automatizată în procesul SELEGGT și este deja utilizată astăzi.

În consecință, oul pentru incubație care a fost în incubator timp de nouă zile, este mai întâi scos din incubator și plasat într-o anumită poziție. Acolo, un senzor verifică mai întâi dacă oul pentru incubație este fertilizat. În toate ouăle fertilizate pentru incubație, laserele creează o gaură fină în coaja ouălor, iar apoi doar o cantitate minimă din lichidul alantoic este extrasă din ouăle fertilizate. Datorită utilizării unei proceduri non-invazive pentru extragerea lichidului, ouăle fertilizate sunt lăsate nevătămate. Prin urmare, interiorul oului pentru incubație este neatins și rămâne în siguranță.

Dacă embrionul este feminin, picăturile vor conține sulfat de estronă, un hormon feminin. Picăturile sunt ulterior plasate într-un marker patentat în afara oului pentru incubație.

Markerul reacționează la sulfatul de estronă și arată o schimbare de culoare - similar cu un test de sarcină. Ouăle pentru incubație pot fi acum sortate în funcție de schimbarea culorii. Ouăle pentru incubație masculine și ouăle pentru incubație nefertilizate sunt transformate în furaje de înaltă calitate, iar ouăle pentru incubație ale femelelor sunt returnate în incubator. Orificiul minuscul creat de laser nu trebuie să fie sigilat deoarece membrana interioară se resigilează singură. În consecință, doar femelele vor ecloza în a 21-a zi de incubație.

3. ELLA

In Ovo a dezvoltat o mașină de screening de mare capacitate, numită Ella, care determină sexul puișorului în ou. Acest lucru oferă incubatoarelor opțiunea de a ecloza doar femelele, ceea ce este mai bine pentru bunăstarea animalelor. Ella este rezultatul mai multor descoperiri tehnologice și poate verifica atât ouăle albe, cât și cele maronii, într-un stadiu incipient, cu mare precizie și cu un randament ridicat.

In Ovo a găsit un nou biomarker pentru determinarea sexului, în colaborare cu Universitatea Leiden, și,  împreună cu compania Demcon, a dezvoltat o metodă de prelevare automată care poate extrage o probă minusculă dintr-un ou. În acest fel au fost primii care au folosit cel mai rapid spectrometru de masă din lume, Sciex Echo® MS, în afara laboratorului. Rezultatul este determinarea rapidă și automată a sexului din interiorul ouălor în ziua nouă a procesului de incubare, ceea ce înseamnă că Ella poate fi adăugată fără probleme la procesul existent în incubatoarele comerciale.

Cu sistemul actual, un incubator va putea ecloza un milion de pui femele pe an fără a sacrifica pui masculi de o zi. Pentru a satisface cererea mare, tehnologia este în mod constant îmbunătățită, iar în câteva luni va fi introdusă o nouă mașină Ella cu o capacitate de cinci milioane de găini pe an.

4. PLANTegg

PLANTON folosește o procedură numită PLANTEGG - o metodă bazată pe PCR (Polymerase Chain Reaction) pentru identificarea sexului ouălor din incubatoare, în a noua zi de incubație.

Această metodă genetică moleculară se bazează pe faptul că puii au cromozomi sexuali diferiți. Prin utilizarea tehnologiei PCR pot fi vizualizate diferențele genetice conținute în ADN-ul lichidului alantoic.

Sexul poate fi astfel determinat într-un stadiu incipient al incubației cu mare precizie și foarte rapid (în decurs de o oră). Ouăle, din care ar ecloza puii de sex masculin, pot fi apoi sortate și folosite pentru o altă utilizare. Metoda poate fi automatizată, este scalabilă continuu și, prin urmare, poate fi utilizată atât în ​​incubatoarele mici, cât și în cele mari.

„Acesta este un sistem care poate fi utilizat industrial și care răspunde pe deplin cerințelor industriei avicole de înaltă precizie, debit rapid și capacitate mare. Acest lucru înseamnă că nu mai este necesar ca puii masculi să fie uciși”, spune prof. dr. Michael Kleine, director general al PLANTegg GmbH.

Compania lucrează la îmbunătățirea constantă a tehnologiei pentru a face procesul mai devreme de nouă zile.

Tehnologii în curs de dezvoltare:

1. METODA RAMAN-SPECTROSCOPICĂ

În metoda Raman-spectroscopică (AAT), determinarea sexului se realizează cu sprijinul unei proceduri de măsurare optică în a cincea zi de incubație. În primul rând, celula de aer din ou este detectată, coaja este apoi perforată cu un laser CO2 și capacul învelișului este ridicat. După ce sexul embrionului a fost determinat, învelișul este resigilat. Ouăle femele vor fi returnate în incubator, iar ouăle de sex masculin vor fi folosite pentru o prelucrare ulterioară în industrie.

 

 

Această procedură este încă în curs de dezvoltare. Un prototip pentru o metodă spectroscopică complet automatizată de determinare a sexului în ou, dezvoltat de Agri Advanced Technologies, este în prezent în faza de testare în condiții practice. S-a demonstrat că dezvoltarea unei astfel de tehnologii complet noi prezintă, de asemenea, probleme și provocări care nu erau previzibile anterior. Deoarece AAT trebuie să se asigure că sistemul este absolut fiabil și stabil înainte de a fi pregătit pentru piață, în prezent sunt efectuate teste de stres cuprinzătoare ale sistemului și ale componentelor sale. Ajustările tehnice necesare vor dura ceva timp. Prin urmare, nu poate fi menționată o dată specifică de implementare.

2. CHICK – MALE SAVER

Un alt produs care se află în etapele finale de dezvoltare este tehnologia de determinare a sexului in-ovo de la LiveEgg, ChickMale Saver.

Cu privire la acest aparat, s-a menționat faptul că nu este invaziv și că se va folosi aceeași tehnologie ca la CrystalEgg. CrystalEgg monitorizează ouăle pentru a verifica care sunt fertile/infertile, care sunt vii/moarte și, dacă există o mortalitate, la ce oră a avut loc mortalitatea.

Ceea ce îl diferențiază pe ChickMale Saver de alte tehnologii este că identifică sexul fără a introduce nimic în ou, iar testul în sine nu costă nimic. „Odată ce aveți sistemul, aveți testul”, spre deosebire de testele de reacție în lanț a polimerazei (PCR), care costă bani, explică Alon Blum, CEO of LIVEgg.

Celălalt beneficiu al acestei tehnologii este că este eficientă. În comparație cu metoda PCR care este limitată ca număr de ouă pe oră, ChickMale Saver poate ajunge la aproximativ 50.000 de ouă pe oră.

„Ouăle sunt sexate cam în a șaptea zi”, explică Alon. „O facem mai devreme de 10 zile fiindcă nu există o dezvoltare prea mare a embrionului, astfel că acesta poate fi eliminat fără a cauza durere.”

 3. New Reality Solutions (NRS)

Soluția celor de la NRS de sexare eclozează numai pui de sex feminin, eliminând cu totul necesitatea sacrificării puilor masculi.

Prin integrarea acestei tehnologii:

  • Rasa de femele va depune ouă, din care vor cloci doar femelele de tip sălbatic;
  • Embrionii masculini vor înceta să se dezvolte în embriogeneza timpurie și nu vor ecloza, eliminând nevoia de identificare a sexului, sortare și sacrificare;
  • Atât găinile ouătoare, cât și ouăle pe care le depun sunt non-OMG și sunt identice din punct de vedere genetic cu ouăle utilizate în prezent în industrie.

Tehnologie: Are loc eclozarea doar de pui de sex feminin, țintind cromozomii masculi din linia de reproducere.

    1. Schimbare la părinte feminin:  NRS Poultry folosește tehnologii pentru a afecta o modificare numai a cromozomului parental feminin Z, care se segregă numai la embrionii de sex masculin. Datorită segregării cromozomiale, straturile feminine nu vor fi niciodată afectate de această schimbare.
    2. Doar straturi de găini ouătoare: Ouăle de sex masculin își vor înceta dezvoltarea la o embriogeneză foarte timpurie (doar două straturi de celule) datorită cromozomului Z de la părintele lor feminin. Ouăle de femele, care primesc cromozomi de tip sălbatic, vor ecloza și se vor dezvolta fără OMG (Organisme Modificate Genetic).
    3. Produse de pasăre fără OMG: Femelele non-OMG vor crea produse de pasăre pentru uz casnic. Ouăle de sex masculin care nu eclozează pot fi folosite pentru utilizări alternative (de exemplu, hrana animalelor), în funcție de reglementările locale, deoarece vor conține urme de OMG.

4. SOOS

Tehnologia dezvoltată la SOOS transformă puișorii masculi în femele funcționale, abordând astfel nu numai preocupările legate de bunăstarea animalelor, ci și valorificând potențialul irosit al industriei ouălor, deoarece determinarea sexului în ou implică o distrugerea de 50% din producție.

În plus, unele inovații funcționează prin modificarea genetică a stocului parental, care nu este acceptată în multe locuri din lume. „Nu folosim niciun fel de substanță chimică care să afecteze ouăle; în schimb, transformăm embrionul prin vibrația sonoră și prin modificarea condițiilor de mediu din incubator. Este bine cunoscut faptul că sunetul afectează celulele, deoarece această tehnologie este folosită și în medicină, chiar în tratamentul cancerului. Acesta este exact ceea ce facem: afectăm celulele și, prin urmare, definim sexul embrionilor”, explică Alter Yael, CEO. Până acum, Soos a atins o rată de ecloziune a femelelor de 60%. Ei speră că acest procent va crește la 80% în următorii ani.

„Desigur, am făcut teste ADN pentru a ne demonstra conceptul și pentru a explica ceea ce facem, iar așa am aflat că avem femele cu cromozomi ZZ (masculin),” explică Alter. „Unul dintre obiectivele noastre pentru 2021 este să facem mai multe cercetări, avem în minte niște parteneri care să facă acest lucru pe plan academic. Vrem să cercetăm modul în care vibrațiile sonore afectează cultura celulară și pentru asta, instalația noastră nu este suficientă. Avem nevoie de un institut care să ne ajute cu asta.”

În momentul de față, această tehnologie încă este în curs de dezvoltare și nu este disponibilă comercial.

 5. ORBEM GENUS

BayPAT prezintă prima metodă neinvazivă de determinare a sexului în ouăle de găină: noua metodă, care a primit denumirea de ORBEM GENUS, combină imagistica prin rezonanță magnetică cunoscută din lumea medicinei cu inteligența artificială de ultimă oră, reprezentând un salt inovator fundamental în comparație cu tehnologia actuală disponibilă.

Prin intermediul acestei metode este permisă determinarea sexului puilor în primele zile de incubație. Acest lucru înseamnă că ouăle care conțin puișori masculi pot fi folosite în alte scopuri înainte ca puii să sufere orice formă de durere.

În plus, faptul că jumătate din ouăle depuse trebuie incubate doar pentru câteva zile, în loc de 21 de zile, înseamnă că unitățile de reproducție își pot folosi echipamentul de reproducție cu o eficiență mai mare. Un alt avantaj apare în cazul ouălor nefertilizate care pot fi identificate automat înainte de incubare și care reprezintă aproximativ 15% din totalul ouălor incubate.

6. TerraEgg 

Mai departe, o tehnologie numită TeraEgg dezvoltată în Israel de Novatrans, poate determina dacă oul va ecloza într-un pui mascul sau femelă înainte de incubare, prevenind ecloziunea ouălor care conțin pui masculi.

TeraEgg, care și-a încheiat faza de testare timpurie, analizează compușii organici pentru a identifica sexul și fertilitatea ouălor înainte de incubare printr-un proces non-invaziv care utilizează spectroscopie terahertz (unde electromagnetice). Această tehnologie este capabilă să determine dacă oul este mascul, femelă sau infertil prin detectarea gazelor care se scurg din porii oului în câteva secunde, decât să permită puiului să eclozeze - un proces care altfel durează aproximativ trei săptămâni. Poate fi folosit imediat, după 2 zile după ce găina își depune ouăle, sau suficient de devreme astfel încât ouăle de sex masculin să poată fi vândute ca hrană.

Cu alte cuvinte, TeraEgg detectează sexul și fertilitatea în procesul de dezvoltare a embrionului de pui, permițând incubatoarelor să îndepărteze ouăle masculi și sterile înainte de a intra în incubație, astfel încât acestea să poată fi reutilizate pentru consumul uman, decât să fie distruse după incubare.

7. HYPEREYE

Hypereye folosește spectroscopia, o tehnologie care permite personalului incubatorului să identifice ouăle care sunt sterile. Mai important, le permite să determine sexul din prima zi de ouat. Deoarece aceste ouă sunt în esență aceleași cu ouăle obișnuite de masă, identificarea timpurie ar putea însemna o nouă sursă de ouă.

 „Este o combinație de semnături de imagini spectrale ample pe care le obținem de la ou. Apoi am pus asta printr-o analiză matematică destul de complexă pentru a identifica acele date spectrale și de imagine cu atributele specifice pe care le analizăm - în acest caz, dacă este fertil sau nu și dacă este mascul sau femelă,” a explicat Dr. Michael Ngadi.

În momentul de față, această tehnologie încă este în curs de dezvoltare și nu este disponibilă comercial.

8. CRISPR

eggXYt folosește CRISPR pentru a adăuga un marker genetic la ouăle de sex masculin pentru a le face să strălucească. Când ouăle trec printr-un scanner, ouăle de sex masculin sunt identificate imediat după depunere și înainte de a trece prin procesul de incubație de 21 de zile.

În momentul de față, această tehnologie încă este în curs de dezvoltare și nu este disponibilă comercial.

9. CSIRO

Dr Mark Tizard a spus că înainte ca oricare dintre ouă să înceapă să formeze o structură recunoscută, tehnologia identifică celulele destinate să fie masculine prin coaja de ou.

„Ceea ce am făcut este să plasăm o genă pe echivalentul cromozomului Y al puiului, care identifică animalul care va crește ca mascul. Și acea genă exprimă în esență puțină proteină. Este o proteină perfect inofensivă, tot ceea ce face este să strălucească roșu atunci când aprindeți o lumină laser pe ea. O putem vedea prin coaja de ou imediat ce oul este depus.

Unul dintre lucrurile pe care le putem face cu ouăle pe care le identificăm ca fiind masculi și le scoatem din sistem este să le ducem la producția de vaccinuri. Mulți oameni nu știu că vaccinul antigripal, care este folosit în fiecare an pentru gripa sezonieră, este de fapt crescut în ouă. Și trebuie să existe o aprovizionare cu ouă pentru companiile care produc acel vaccin.”

O altă variantă care nu presupune achiziționarea unei tehnologii de determinare a sexului în ou este aceea prin care puișorii masculi sunt crescuți și îngrășați pentru producția de carne sau varianta adoptării unor sisteme de tip dublu scop în care femelele sunt desemnate pentru producția de ouă, iar masculii pentru producția de carne. Totodată, aceste opțiuni nu sunt  considerate cele mai fezabile de industria convențională a ouălor, deoarece cantitățile de păsări implicate sunt destul de mari.

Noi ne bucurăm să vedem că există pe piață tehnologii deja capabile să identifice sexul puiului în ou, precum și faptul că în continuare se dorește un progres tehnologic în a avea soluții cât mai etice și sustenabile.

Fiindcă alte țări precum Germania, Franța au făcut acest prim pas, ne dorim ca România să interzică aceste practici prin susținerea metodelor alternative de determinare a sexului in-ovo și să se alăture luptei de a interzice uciderea puișorilor masculi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *